Naukowcy wpadli na trop roli mRNA w zwyrodnieniu stawów
5 września 2014, 07:36W chondrocytach pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów (ChZS) zachodzą zmiany w tempie produkcji i niszczenia mRNA.
Wycinka lasów pomaga dżumie
5 marca 2015, 11:11Wycinając lasy nie tylko przyczyniamy się do globalnego ocieplenia, ale również zwiększamy prawdopodobieństwo wybuchu epidemii... dżumy.
Wysokie żelazo może zwiększać apetyt
25 sierpnia 2015, 11:06Podczas badań na myszach naukowcy z Wake Forest Baptist Medical Center wykazali, że wysokie spożycie żelaza, które odpowiada zjadaniu przez ludzi dużych ilości czerwonego mięsa, hamuje leptynę, czyli hormon kontrolujący apetyt.
Zapachowy biomarker choroby Alzheimera
14 stycznia 2016, 12:39Amerykańscy naukowcy, którzy pracowali na mysim modelu choroby Alzheimera (ChA), odkryli, że przed rozwojem znaczących zmian w mózgu można zidentyfikować unikatową sygnaturę zapachową moczu.
Zakażenie wirusem Zika może wpływać na dorosły mózg
19 sierpnia 2016, 10:29Badania na myszach wykazały, że wirus Zika (ZIKV) może zakażać dorosłe mózgi w rejonach z nerwowymi komórkami progenitorowymi, które odgrywają bardzo ważną rolę w uczeniu i pamięci.
Od bakterii glebowych do nowego lekarstwa na gruźlicę
1 marca 2017, 13:28Związki wzorowane na substancjach antybakteryjnych bakterii glebowych można wykorzystać do walki z gruźlicą.
Implant uwalnia lek na jaskrę bezpośrednio w gałce ocznej
23 listopada 2017, 14:37Na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Francisco powstał implant, który uwalnia w gałce ocznej lek na jaskrę.
Przeciwutleniacze i aminokwasy wspomagają leczenie chorób psychicznych u młodych ludzi
22 marca 2018, 11:32Przeciwutleniacze i aminokwasy mogą wspomóc leczenie młodych osób na wczesnych etapach chorób psychicznych.
Truskawki mogą pomóc w leczeniu nieswoistych zapaleń jelit
20 sierpnia 2018, 11:54Truskawki pomagają zmniejszyć stan zapalny jelita grubego.
Neurofilamenty: nadzieja na wczesne wykrywanie alzheimera za pomocą badania krwi
22 stycznia 2019, 11:23Mózg zaczyna się zmieniać, a neurony ulegają powolnej degradacji na wiele lat przed pojawieniem się objawów choroby Alzheimera (ChA). Niemieccy naukowcy wykazali, że oporne na rozkład białko z surowicy można wykorzystać do wczesnego i precyzyjnego monitorowania postępów ChA.